Skip to content

Halloweenské trendy 2019: kostýmy, makeup a dekorace

Halloween se blíží a jeho oslavy si budou moci užít lidé v celé Evropě.

Strašidelné dýně a pavučiny se již začaly objevovat v obchodech i jako dekorace v domcích a je tedy nejvyšší čas začít přemýšlet nad tím, jak bude náš Halloweenský kostým letos vypadat.

Letos jsme si pro vás připravili článek o tom, jak si tuto nejstrašidelnější noc v roce dokonale užít v naší, ale i jiných Evropských zemích. Náš článek shrnuje trendy dekorací, převleků a Halloweenského make-upu. Doufáme, že vám tento článek pomůže s inspirací pro tuto výjimečnou noc.

Původ Halloweenu

Původ Halloweenu se skrývá v keltském Samahainu, což se překládá jako „konec léta a sklizní“. Keltové věřili, že během Samahainu se zužuje hranice mezi „světem živých“ a „světem mrtvých“, což umožňovalo duším volně přecházet z jedné strany na druhou.

Tradice strašidelných převleků ve skutečnosti měla za účel zahnat zlé duchy.

Díky této skutečnosti si spojujeme Halloween s různými kostýmy a strašidelností. Pravdou ale je, že ne všechny země Halloween právě takto slaví. V mnoha zemích se děti i dospělí převlékají za co je napadne – převleky nemusí být zrovna strašidelné. Děti se často převlékají za princezny, superhrdiny či postavičky z pohádek… jakýkoliv kostým je přece dobrý k obcházení sousedských domů.

Tento obrázek zobrazuje Evropské země, které si během Halloweenské noci zakládají na falešné krvi a jizvách a země, kde se Halloween slaví odlehčeně.

Obecně řečeno, v zemích, které se inspirují keltskou tradicí (například Španělsko, Francie, Itálie nebo Německo), je nošení strašidelných kostýmů mnohem rozšířenější. Na druhou stranu v zemích, kde se Halloween zrodil (například Irsko nebo Velká Británie) lidé preferují kostýmy konzervativnějších stylů a oslavu tohoto svátku berou spíše obecně.

TOP Halloweenské kostýmy v Evropě a České republice

Funidelia je jedním z lídrů na trhu s Halloweenskými kostýmy a dekoracemi napříč celou Evropou.

Díky shromážděným datům z Halloweenu minulého roku jsme sestavili některé populární styly kostýmů, které byly v Evropě v roce 2018 ty nejstrašidelnější.

Popularita stylu zombie pro Halloweenský kostým je neoddiskutovatelná, ale je potřeba také zmínit další styly (například Harley Quinn nebo La Casa de Papel – Money Heist), které se rychle vyšvihly do popředí.

Jokerova přítelkyně se svým vzhledem Sebevražedného Oddílu nebo Mexická Catrina z Den Mrtvých se svým pozoruhodným make-upem jsou některé z oblíbených Halloweenských kostýmů pro ženy.

Je také jasné, že maska Dali s ikonickým červeným overalem ze seriálu La Casa de Papel – Money Heist dům (jeden z nejpopulárnějších seriálů na Netflixu v Evropě) je jednou z těch nejoriginálnějších možností pro skupinový kostým na jakoukoliv party.

Je třeba však také myslet na děti, které jsou nedílnou součástí Halloweenské noci. Kostým Kouzelná Beruška z populárního dětského seriálu byl minulý rok jedním z našich bestsellerů.

Chcete si tyto převleky prohlédnout?

V naší zemi žebříčky Halloweenských kostýmů vedou kostýmy pro ženy a dívky. V porovnání se zbytkem Evropy je kostým Beruška o trochu více populární a kostým Cat-woman ve stylu 20. let 19. století se dokonce dostal do TOP3 Halloweenských kostýmů. Který se vám líbí nejvíce?

Top 3 nejoblíbenější kostýmy minulých 5 let

Pokud však hledáte inspiraci pro Halloweenský kostým, možná vás bude zajímat, které z nich byly v několika posledních letech trendy.

Televizní a filmové premiéry a strašidelné postavy jsou již delší dobu velmi populární, což ale není vždy pravidlem. V roce 2016 se například během Halloweenu nejvíce prodával nafukovací kostým Tyrannosaura rexe. Pamatujete si jej?

Pro rok 2019 máme své vlastní tipy na kostýmy, které by se mohly stát hitem letošního Halloweenu. Náš výběr začíná písmenem J od Jokera. Tento nový film si odbyl premiéru teprve nedávno a jeho úspěch je vskutku mimořádný. Předčí Joaquin Phoniex prozatím zcela bezkonkurenčního Jokera v podobě Heatha Ledgera?

Joker ale není tím jediným klaunem, který se v našem výběru vyskytuje. Pennywise se vrací a stane se trhákem (žádná Halloweenská party totiž nemůže být kompletní bez alespoň jednoho vražedného klauna).

A pokud hledáte speciální make-up, jste na správném místě! Mexická Den Mrtvých Catrina je kostým, který je pro Halloween zcela perfektní volbou. Máme mužskou i ženskou verzi. Stanete se středem pozornosti nehledě na to, jakou verzi si vyberete!

Top styly: dospělí versus děti

Ačkoliv jsou některé styly populární u dětí i dospělých (například zombie, čarodějky a upíři), dětem a dospělým se líbí různé věci. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli sepsat tento sumář stylů, o které se dospělí a děti nejvíce zajímají.

Co se České republiky týče, rádi styly mixujeme tak, aby strašidelné kostýmy zaujaly děti i dospělé, ale pro Halloween bychom se rádi zaměřili na inovativnější a originálnější kostýmy: Spiderman, Beruška, styl 20. let…

Top Halloweenské styly pro domácí mazlíčky

Halloweenské kostýmy však nejsou exkluzivní pouze pro lidi; můžete do nich převléct i své domácí mazlíčky. Halloweenské převleky pro domácí mazlíčky (především pro kočky a psy) se stávají každým rokem populárnější a populárnější, protože umožňují zvířecím přátelům slavit se svými majiteli. Domácí mazlíčci jsou totiž také součástí rodiny. Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost převléct do strašidelných kostýmů celou rodinu – i s vašimi domácími mazlíčky!

Toto jsou kostýmy pro kočky a psy, které byly minulý Halloween populární: superhrdinové, upíři a Star Wars jsou většinou ty nejoblíbenější.

Jelikož jsme do našeho výběru nejlepších kostýmů zařadili kostým Joker, u kostýmů pro domácí mazlíčky tomu nemůže být jinak.

Kolik lidé během Halloweenu průměrně utrácí

Ačkoliv jsou Halloweenské dekorace a převleky velmi zábavné a vzrušující, jedná se o bezesporu o jistou ekonomickou zátěž.

Zhotovili jsme krátké shrnutí, které zobrazuje průměrnou útratu během minulého Halloweenu v naší zemi.

Pokud jste si zcela jistí, že chcete letos Halloween pořádně oslavit, ale chcete tak učinit levně, u nás ve Funidelii najdete mnoho doporučených levných kostýmů, které jsou perfektní pro všechny, kteří nechtějí příliš utrácet.

Top Halloweenský make-up

Make-up je důležitou součástí každého kostýmu, a to především u kostýmů, které se neobejdou bez krve, jizev či puchýřů.

Černá a bílá barva, falešná krev či tekutý latex vaše zranění udělají uvěřitelnější a realističtější. Jedná se o jedny ze základních prvků Halloweenského make-upu. Vše také záleží na tom, jestli máte v plánu svůj kostým doplnit také dalšími doplňky.

Zde je k dispozici shrnutí Halloweenských make-upových trendů napříč celou Evropou.

Jak jsme již zmínili, jedním z námi doporučovaných Halloweenských trendů je kostým Catrina – smrt z Den Mrtvých. Zde vám poskytujeme jednoduchý make-up tutoriál pro mexickou lebku.

Pokud preferujete zombie a živé mrtvé, budete pro vytvoření zranění jistojistě potřebovat falešnou krev, tekutý latex a pro realistický vzhled také nějaká prostetika. V tomto tutoriálu zombie make-upu vám ukážeme, jak na to.

Pokud se chcete převléknout za kostlivce, budete potřebovat černý a bílý make-up. Pár černých očních důlků a trochu make-upu kolem úst bude stačit. Nezapomeňte však na také na zuby. Pokud hledáte inspiraci, tento tutoriál vám jistě pomůže.

TOP Halloweenské masky

Pokud vás make-up neláká, nezoufejte. S jednou z našich Halloweenských masek budete také velmi strašidelní.

Nabízíme realistické masky z vinylu, latexu, v benátském stylu či s očními stíny. Vrah je populární postavou mnoha hororů – v Evropě jsou populární masky Michael Myers, Pennywise, Billy z filmu Saw či Jason, ale také zombie (včetně postav ze seriálu Game of Thrones) a samozřejmě ikonická maska Dali.

Již jste je viděli?

TOP Halloweenské dekorace

Jestli existuje něco, co nás perfektně naladí do atmosféry tohoto strašidelného svátku, jsou to Halloweenské dekorace. Obchody, domy a dokonce i ulice se pyšní výzdobou v podobě dýní, pavučin, netopýrů a pavouků. Originálním oslavám Halloweenu se zkrátka podrobuje vše!

Kostlivci, zombie a dýně jsou v Evropě oblíbenými Halloweenskými dekoracemi. Populární jsou také pavouci, čarodějnice a duchové.

Pomocí tohoto obrázku se můžete seznámit s jednotlivými Evropskými zeměmi, které dekorace používají nejčastěji. Budete šokování!

Existuje mnoho různých způsobů, jak svou Halloweenskou party ozdobit. Použít můžete různé styly dekorací podle toho, jakou party chcete uspořádat.

Pokud preferujete tradiční styl, doporučujeme vám vyzdobit svůj dům dýněmi a pavučinami. Můžete také použít kostlivce a lebky. Vše by mělo být černé a oranžové. Doporučujeme také přidat nějaký ve tmě svítící transparent, který podpoří strašidelný vzhled.

Pokud však chcete uspořádat klasickou party, použijte jako hlavní barvy černou a zlatou.

Pokud si na Halloween rádi zajdete na hřbitov, pak ve výzdobě vašeho domova nesmí chybět kostlivci a lebky.

Pokud se vám lebky a kosti líbí, ale spojujete si je spíše s Den Mrtvých, máme také některé barevné dekorace s Catrinami a květinovými řetězy v podobném stylu jako Coco od Disney.

Pokud chcete Halloween pojmout ve stylu „zombie apokalyptického světa“ a živých mrtvých, poté ve vaší výzdobě nesmí chybět falešná krev a amputované končetiny, které vaší výzdobě dodají originální nádech.

Pro ty z vás, kteří milují horory, sériové vrahy a postavy z klasických strašidelných filmů (jako například Jason či Freddy Krueger) máme k dispozici celou sekci originálních Halloweenských dekorací.

Trik nebo pochoutku, anebo problémy se zuby? Jak pečovat o své zuby během Halloweenu

Pokud si Halloween spojujete především s koledováním o sladkosti, dávejte pozor! Skuteční nepřátelé Halloweenské noci jsou totiž problémy se zuby. Během svátků se snižuje obranyschopnost nejen dětí, ale také dospělých. Halloween je ve skutečnosti jedním ze svátků, kdy se konzumuje nejvíce sladkostí za celý rok!

Zde je několik doporučení o tom, jak během Halloweenu správně pečovat o své zuby. Dělejte si poznámky!

🍬 Sladkosti jezte až po normálním jídle, protože sliny produkované během jeho konzumace vaše ústa chrání proti bakteriím.

🍭 Vyhněte se tuhým či lepivým sladkostem, které se ve vašich ústech usazují na delší dobu, což vede ke zvýšenému riziku různých problémů.

🍬 Vyberte si své oblíbené Halloweenské sladkosti a zbytek sladkostí schovejte na později.

🍭 Pitím 1,5 až 2 litrů vody denně snížíte riziko problémů se zuby (nejen na Halloween).

🍬 Nepijte slazené nápoje, protože nejsou zdravé ani pro vaše zuby, ani pro váš organismus.

🍭 Žvýkání žvýkačky bez cukru po jídle pomáhá snižovat riziko zubních kazů.

🍬 Po každém jídle si vyčistěte zuby a k vyčištění kartáčkem nedosažitelných míst použijte dentální nit.

🍭 Halloweenské sladkosti a pochoutky všichni milujeme, ale ovoce je mnohem zdravější volbou, která je navíc obdobně sladká.

🍬 Vápník posiluje a chrání vaše zuby a snižuje také riziko zubních kazů.

🍭 Nezapomeňte také alespoň jednou za rok zajít k zubaři.

Pokud se i přes tyto doporučení rozhodnete spořádat na Halloween všechny vykoledované sladkosti, zde je několik tipů, jak při tom udržet své zuby v bezpečí:

🧛 Čokoláda je lepší volbou než jiné druhy sladkostí, protože se její zbytky snadno odstraňují a kvalitní čokoláda navíc neobsahuje tolik cukru.

🧟 Nejhorší ze všeho jsou lepivé a tuhé sladkosti. Usazují se totiž ve vašich ústech, čímž zvyšují riziko zubních kazů. Pokud si nedáváte pozor, o tuhé sladkosti si můžete například zlomit zub.

🧛 Ačkoliv jsou sladkokyselé sladkosti velmi chutné a oblíbené, mohou vaše zuby oslabit a zvýšit tak riziko zubních kazů.

🧟 Zbytky popcornu se v ústech usazují a těžko se čistí. Po konzumaci popcornu tedy doporučujeme ihned použít dentální nit.

Doufáme, že vám tyto praktické tipy pomohou užít si Halloweenskou noc bez jakýchkoliv starostí o vaše zuby.

Horror is fun!

Převlečte se za svou oblíbenou strašidelnou postavu, uspořádejte party ve svém domě, nebo se vydejte do baru… Chceme, abyste si letošní Halloween pořádně užili. Pamatujte si, i strach má svou zábavnou stránku!

Metodika

Informace uvedené v tomto článku pochází ze shromážděných dat o prodeji společnosti Funidelia v několika evropských zemích z října roku 2018.