Skip to content

Nejoblíbenější kostýmy pro kluky a holky k Vánocům

Převlékání se je skvělý způsob, jak podpořit kreativitu dítěte hravou a zábavnou formou. Převlékání pomáhá budovat vlastní identitu s pomocí konfrontování se strachem a rozpaky během hry, a zároveň pomáhá umět vyjádřit své pocity. Pokud se navíc děti převléknou ve skupině, naučí se socializaci a různým užitečným hodnotám jako je přátelství, štědrost, respekt, tolerance a týmová práce.

Vybrat ten správný kostým není legrace. Děti dokážou vklouznout během hry do jiné role. Od napodobování lidí z každodenního života, třeba maminky a tatínka a hraní si na dospělé, po znovuvytvoření scén v převleku za superhrdiny, schopné čelit jakémukoli nebezpečí, které je potká. Proto je skvělé, že si mohou svobodně vybrat svůj převlek.

Výsledkem je, že rodiče si jsou čím dál více vědomu, že kostým slouží výukovým účelům stejně, jako knížky nebo hračky.

Každý teď začíná myslet na vánoční dárky a my si myslíme, že darovat kostým je skvělý nápad. Pokud si vaše ratolest dokonce už přeje kostým od Ježíška, uvítá ho pod stromečkem ještě s větším nadšením.

Proto jsme připravili tento článek, který vás seznámí s trendy v ČR a zbytku Evropy na poli dětských kostýmů . Své nejmenší o Vánocích jistě potěšíte. Které kostýmy jsou nejžádanější? Kteří hrdinové jsou nejúspěšnější? Čtěte dál a dávejte pozor!

Jak vybrat nejlepší dětský kostým?

Důležité není jen téma kostýmu. Je také potřeba se zamyslet nad jeho vlastní charakteristikou.

Pokud se nejedná o doma vyráběný převlek, musíte zvážit z jaké látky kostým je, jaké materiály obsahuje, správnou velikost, cenu…

Mnoha lidem se to zdá směšné, ale pokud se týká dětí, je nutné věnovat extrémní pozornost materiálům a textilu, ze kterých je kostým vyroben, Tady je několik tipů:

  • Zkontrolujte že kostým (maska, paruka, líčení…) má označení CE, návod k použití, seznam obsaženého materiálu…
  • U kostýmů pro děti do 7 let je zakázáno, aby měly v oblasti krku šňůrky delší, než 7,5 cm, protože hrozí riziko uškrcení.
  • Masky musejí mít větrací otvory u očí, nosu a v oblasti úst.
  • Pokud se týká doplňků (makety zbraní, klobouky, čelenky…), nesmějí obsahovat malé nebo ostré části.

Pokud se týká velikostí, doporučujeme, abyste si vždy zkontrolovali informaci od výrobce nebo prodejce. Na Funidelia najdete tabulku velikostí u každého produktu, kromě toho najdete i malé „tipy“, které vám pomohou vybrat si nejvhodnější velikost podle věku dítěte, pro které je kostým určen.

Pokud se týká ceny, je to subjektivní otázka. Záleží na rozpočtu, kvalitě kostýmu a na tom, zda se jedná o oficiální licencovaný produkt či ne.

Na Funidelia máme také naše vlastní výrobky, díky čemuž máme lepší kontrolu nad výrobou a kvalitou konečného produktu a navíc vám díky tomu můžeme nabídnout nižší koncovou cenu. Pokud i přesto nenajdete kostým, který se hodí pro vaši „kapsu“ máme také sekci levných kostýmů ve kterých určitě najdete ekonomickou alternativu kostýmu, po kterém toužíte.

Jaká jsou oblíbená témata dětských převleků?

Děti mají obecně rády filmy a kreslené příběhy. Dobrodružství Berušky, Harryho Pottera a „Hrdinů v Pyžamech“ neboli Pyžamasek patří mezi nejoblíbenější témata těch nejmladších dětí a v loňském roce byly nejprodávanější. Ani letos tomu není jinak.

Disney Princezny. Postavy ze Star Wars a superhrdinové (Marvel a DC Comics rovným dílem) jsou „klasické kostýmy“ které v TOP 10 nikdy nechybí.

Děti se ale nenechávají inspirovat jen postavami z filmu a televize. Obecnější témata jako zvířata (lev, kuře, kráva, opice nebo tygr) nebo středověké kostýmy (rytíř, princ a princezna) se také řadí na seznam nejžádanějších kostýmů.

Koulzená Beruška a Cat Noir kostýmy jsou již několik let jedny z nejoblíbenějších dětských kostýmů. Mají všechny přísady k tomu, aby byly úspěšné: v komixovém formátu jsou to superhrdinové s alter-egem v dospívajícím věku a protagonisté jsou holky i kluci, takže si svého oblíbence vybere opravdu každý.

Láska k Berušce a Cat Noir se ale týká i dospělých. Nejen, že se můžete spolu s s dětmi převléct jako celá rodina, ale můžete si užít i celou širokou cosplay kulturu, která se okolo těchto dvou superhrdinů vytvořila.

Kromě toho existují různé verze těchto kostýmů: od nejklasičtějších kostýmů „na celé tělo“, těsnějších i širších, zateplené verze (ideální na zimu), nebo overaly, pohodlné stejně jako pyžama.

A samozřejmě doplňky, ty vám nesmějí chybět: typická modrá paruka pro Berušku, její náušnice a její kouzelné jojo, a blond paruka pro Cat Noir s kočičíma ušima…a pochopitelně masky, nezbytné pro to, abyste zůstali nepoznáni.

I když už od posledního filmu z kouzelné ságy J K Rowlingové uplynulo už několik let, kostýmy Harry Potter patří mezi dětmi mezi vůbec nejžádanější. Nové filmy „Fantastická zvířata“ pomohly k tomu, aby všichni stále milovali kouzelná zaříkávadla.

Fenomén Harryho Pottera není jen o tom, obléknout si hábit se znakem oblíbené Bradavické koleje. Čím dál více dětí i dospělých žádá nejrůznější Harry Potter merchandise coby vánoční dárek, aby rozšířili svou kolekci „kouzelných předmětů“: od triček po batohy a školní pomůcky, hůlky jednotlivých postav, šály s logy bradavicích kolejí…ale také exkluzivnější zboží, jako třeba neviditelný plášť, adventní kalendáře nebo vitrínka se zlatonkou z famfrpálu Harryho Pottera.

Magický svět J.K. Rowlingové je „vánoční přání“ každého Potrhlíka!

A pokud je něco ještě zábavnějšího, než obléknout se do kostýmu, pak převlečení ve skupině, kde si každý zahraje svou roli. Proto jsou mezi dětmi tak oblíbené Kostýmy Pyžamasek (PJ Masks), mohou se totiž převléct spolu s přáteli a bojovat za spravedlnost.

Tento kreslený seriál odráží pro děti důležité hodnoty, jako je přátelství, a navíc ukazuje, že i když má každý jiné schopnosti a dovednosti, mohou pracovat společně jako tým při boji za širší dobro.

Nejoblíbenější jsou kostýmy tří protagonistů: Catboy, Owlette a Gekko (obzvlášť první dva zmiňovaní). Ale jsou zde i děti, které mají raději záporné postavy a padouchy, takže se raději přestrojí za Night Ninju nebo Romea.

V České republice jsme loni následovali evropské trendy a kostýmy Berušky a Cat Noir spolu s Harrym Potterem zůstaly mezi nejoblíbenějšími tématy pro nejmenší. Nicméně, u českých dětí se na pozici nejoblíbenějšího skupiny prodral Spiderman.

Jaké další postavy mají děti rády?

Ačkoli děti mají jasno v tom, které licence „mají monopol“ na jejich chutě, komixy jsou pro ty nejmladší vždycky zdrojem inspirace. Oblíbená jsou například štěňátka z Tlapkové patroly nebo Máša a medvěd. Neuděláte s nimi chybu.

Kostýmy Chase a Skye patří mezi nejoblíbenější pro fanoušky Tlapkové patroly. Policejní štěně a létající pes jsou v dobrodružném městečku jasné hvězdy.

Malá blondýnka z Ruska a její kamarád medvěd jsou také na vrcholu žebříčku mezi mladým publikem. Je to proto, že lumpárny, které malá Máša provádí, se líbí klukům o holčičkám. Proto jsou kostýmy Máši a medvěda synonymem pro úspěch.

Děti samozřejmě nemilují jen současné animované postavy. Klasika nikdy nevyjde z módy, a proto jsou nádherné kostýmy Šmoulů nebo postav z Dragon Ball mezi dětmi velmi oblíbené. Slibují zábavu a umožní naplno rozjet představivost.

Kterého superhrdinu máte nejraději?

Jedna z nejtěžších věcí, kterou musí člověk rozhodnout… zvlášť pokud jste dítě. Rozhodnout se, zda chcete raději létat jako Superman, nebo mít ohebnost Spidermana, rychlost Flashe, nebo sílu Hulka…to není jednoduché! Vždycky je zde důvod, proč děti dávají přednost kostýmu superhrdiny a proč se za ně chtějí převlékat.

Obecně řečeno, Spiderman, Batman a Captain America patří mezi dětmi mezi ty vůbec nejoblíbenější.

Ale Superman „muž z ocele“, Thor coby „bůh hromu“ nebo Flash, nejrychlejší superhrdina, jsou také velmi populární.

Wonder Woman je jediná ženská superhrdinka, která se na tento seznam nejoblíbenějších hrdinů probojovala.

Další „týmoví“ hrdinové, jako například Želvy ninja a Strážci vesmíru mají své místo mezi těmi nejmladšími.

Které jsou nejoblíbenější princezny?

Rozhodnout se, která z Disney princezen je nejkrásnější nebo která má nejhezčí šaty, je stejně těžké, jako vybrat si nejlepšího superhrdinu. Dívky ale zrovna tak mají svou favoritku. A ve většině případů je to jedno a totéž: Elsa nebo Anna z filmu „Ledové království“.

Dvě princeznovské sestřičky jsou nepochybně první, které si holčičky ve všech evropských zemích vybírají. Ačkoli klasické kostýmy Disney princezen jako je Sněhurka, Popelka nebo Šípková Růženka stále patří mezi oblíbené, „nové princezny“ se silnou osobností a větší nezávislostí, jako je Viana nebo Merida mají mezi vytoužený,mi Disney princeznami také své pevné místo.

Na které straně síly jsou naše ratoelsti?

Společně s Harrym Potterem jsou Star Wars jednou z nejatraktivnějších licencí pro děti vedle animovaných postav, superhrdinů a princezen. Buďme upřímní. Star Wars je filmový fenomén, který přitahuje fanoušky už od prvního dílu, uvedeného v roce 1977.

Jsme přesvědčeni, že Síla je mocná a Star Wars kostýmy jak klasických postav (Leia, Luke Skywalker, Darth Vader …) tak novějších (Rey, Kylo Ren, Finn …) jsou proto atraktivní pro mladé i staré.

Pro každého milovníka galaktické ságy je zde ale velmi důležitá otázka: Na kterou stranu síly se přidat?

Zdá se snadné odpovědět na tuto otázku bez váhání „světlou stranu síly“, ale my jsme zjistili, že mladí padawané tíhnou spíš k „temné straně“. Proč je to tak? Líbí se jim jejich kostýmy více? Je to kvůli helmě? Je to barvou světelných šavlí?

Mezi TOP 5 dětskými kostýmy ze Star Wars je charizmatický Darth Vader, vojáci Stormtroopers a Kylo Ren. A i když je na výběr spousta postav z druhé strany síly ve všech epizodách, nejmenší fanoušci si vybírají kostým Reye a rytířů Jedi.

Ale jaké jsou výsledky podle zemí? Které země se nechaly „svést“ na temnou stranu?

Funidelia předpovídá letošní Vánoce

S tolika dostupnými možnostmi může být trochu složité si vybrat kostým, který nadělíte potomkům k Vánocům. Proto vám rovnou oznámíme dva absolutní vítěze: Ledové království a Star Wars.

Jak jsme již zmínili, tato témata jsou mezi dětmi vždycky nejoblíbenější a s premiérami Ledového království 2 a filmu „The Rise of Skywalker“, které jsou v plánu před Vánoci je darování kostýmu Elsy a Anny nebo kostýmy Kylo Rena a Reye opravdu dobrý nápad.

Mnoho dívek touží obohatit svůj šatník novými šaty Anny nebo Elsy – i Kristoff vypadá ve druhém dílu pohádky jinak!

Šaty mají stejnou barevnou škálu, která je typická pro každou ze sester, ale jsou přizpůsobené novému dobrodružství. Elsa je ze dvou dívek pořád nejoblíbenější, ale i Anna a Olaf jsou velmi oblíbené postavy. Tady jsou nádherné šaty z Ledového království 2:

Episode IX je jedním z nejočekávanějších filmů roku. Očekává se, že půjde o jednu z nejepičtějších ság v historii kinematografie. Poznat původ Reye, porážku Kylo Rena, opětovné objevení starých známých…Mnoho neznámého, na které se už těší dospělí i malí fanoušci.

A tak s „fenoménem fanoušků“ tak blízko před Vánoci jsou očekávání opravdu vysoká. Dětskou touhu po vánočním dárku s Kylo Renem může překonat jen touha zúčastnit se premiéry epizody IX, v kostýmu oblíbené postavy.

Jak po tomto přehledu vidíte, převléknout se do kostýmu je báječný způsob, jak si hrát s fantazií. Takže, pořiďte dítěti kostým! Have fun!

Metodologie

Pro sběr informací, uvedených ve článku jsme použili data z prodeje na Funidelia během listopadu a prosince 2018 v různých evropských zemích.